27 februari 2023

Tent opzetten: tips om zo snel mogelijk te genieten van je kampeervakantie! 

De vakantie staat weer voor deur! Als kampeerliefhebber sta jij natuurlijk te trappelen om je tent tevoorschijn te halen. Hoe je ook kampeert, één ding is zeker: je wilt zo snel en soepel mogelijk je tent opzetten. Des te eerder kun je genieten van jouw welverdiende vakantie. Heb je net een nieuwe tent gekocht? Zet hem dan eerst een keer thuis op. Dan gaat het op de camping namelijk een stuk sneller. In dit artikel geven we je nog meer tips en tricks om jouw tent goed, en snel, op te zetten.

Kies de juiste plek om je tent op te zetten

Als je een plek uitzoekt om je tent op te zetten, is het handig om met een aantal dingen rekening houden:

 • Zoek een plek die zo egaal en vlak mogelijk is. Dit voorkomt dat jij en je spullen in de tent gaan schuiven en zorgt ervoor dat je tent rechtop blijft staan bij slecht weer.
 • Zet je tent op een hoge grond, uit de buurt van laaggelegen gebieden die kunnen overstromen. Bijvoorbeeld tijdens flinke regenval.
 • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de brandvoorschriften in het gebied waar je kampeert.
 • Houd rekening met de natuur en andere kampeerders. Zoek een plek die al verstoord is, kampeer niet in kwetsbare gebieden zoals weilanden of in de buurt van meren, en volg de Leave No Trace-principes

Denk na over de verschillende weersomstandigheden

Wil je genieten in de volle zon? Beschut staan bij regen en wind? Of zit je liever in de schaduw met een lekker briesje? Houd rekening met de gevolgen van de verschillende weersomstandigheden:

Zon 
Een plekje in de zon is heerlijk, maar zorg voor wat schaduw in de middag. Als je tent vol in de zon staat, wordt het bloedheet in je tent. Zet je tent bijvoorbeeld aan de rand van het bos/bij bomen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de kleur(en) van je tent verandert door het zonlicht. TenCate-tentdoeken hebben namelijk een hoge kleurweerechtheid. Dit betekent dat het tentdoek zijn kleur extreem lang behoudt.

Regen 
Natuurlijk kan jouw tent(doek) wel tegen een buitje. Maar een flinke stortbui of aanhoudende regen kan wel voor ongemak zorgen. Voorkom dat er een zware waterplas op je voortent of luifel komt te staan. Span het tentdoek daarom goed strak en zet één hoek wat lager dan de andere, zodat het water eraf loopt. Zo gaat het tentdoek ook veel langer mee!

Zet je tent ook nooit op het laagste deel van het kampeerveld of in een kuil. Regenwater loopt naar het laagste punt, dus je krijgt daar geheid natte voeten.
Let op! Ons katoenen tentdoek kan bij de eerste regendruppels of bij een enorme plensbui even ‘doorstuiven’. Er komt dan wat nevel door het doek. Dat houdt vanzelf op als het doek goed nat is en daardoor ‘dichttrekt’.

Wind 
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) moet je deze steviger verankeren. Bereid je tent goed voor door spullen  die kunnen wegwaaien binnen te leggen en alle afspanpunten te controleren. Zet de slikranden (spatranden) van de tent met extra haringen vast en zorg ervoor dat het tentdak strak gespannen staat en niet te veel klappert, anders kan het doek scheuren. Span zo nodig extra (storm)lijnen of stormbanden en sluit alle ramen en ritsen.Delen waar de wind onder kan slaan, zoals een luifel, kun je beter uit voorzorg afbreken. En zorg er bij de caravan voor dat alle pootjes zijn uitgeklapt, zo staat de caravan steviger. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.

 

Het opzetten van de tent zelf

Hoe moeilijk kan het zijn; de stokken neerzetten, het doek erover en even vastzetten. Toch? De tent opzetten kan best een uitdaging zijn. Met wat simpele uitleg maken we het hopelijk een beetje makkelijker voor je:

 • Zorg voor een goed grondzeil en laat deze niet onder je tent uitsteken. Anders loopt het regenwater tussen je tent en het grondzeil.
 • Gebruik goede haringen: houten bij zand- of kleiachtige ondergrond of een drassige bodem en grondpennen voor harde en zachte bodems. Je kunt altijd even bij de camping vragen welke soort haringen ze aanraden.
 • Zorg dat alle ritsen dicht zitten bij het opzetten van je tent. Anders krijg je ze niet meer dicht als de tent is gespannen.
 • Zet (grote) tenten met minimaal twee personen op.
 • Vouw stokken vooraf al uit elkaar en leg ze klaar bij de juiste opening.
 • Schuif eerst alle stokken door de tunnels en zet dan de tent pas op spanning.
 • Als laatste span je de scheerlijnen. Zo kun je de spanning op het (TenCate) tentdoek beter verdelen.

“TenCate tentdoek, fijne vakantie!”

Gerelateerde artikelen

13 oktober 2022

6 tips om jouw tent, ook na je vakantie, in topconditie te houden

De vakantie zit erop, tijd om je tent op te bergen. Maar hoe berg je de tent nu op? En hoe zorg je dat deze in goede conditie blijft? Daarvoor…
Lees meer

08 februari 2023

Hoe krijg én houd je jouw tentdoek super schoon?

Jouw tent wordt natuurlijk regelmatig blootgesteld aan de elementen. Daarom is het belangrijk om je tentdoek tijdens en na het kamperen goed te onderhouden. Ook als er een vlek ontstaat…
Lees meer

13 november 2020

9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek

TenCate Oudoor Fabrics produceert hoogkwalitatieve tentdoeken, waar je jarenlang plezier en gemak van hebt. Om de levensduur zo maximaal mogelijk te maken, kijken we bij de ontwikkeling al hoe het…
Lees meer