Ten Cate 300 jaar textiel ervaring

Historie

Hendrik ten Cate uit Almelo was eind 17e eeuw een commercieel tussenpersoon in de linnennijverheid. Hij kocht garens in, distribueerde die onder boeren (die het thuis verwerkten) en verkocht de linnen weefsels in binnen- en buitenland. Eeuwenlang heeft Ten Cate ook huishoudtextiel gemaakt. In onze oude bibliotheek staan nog stalenboeken vanaf 1932 met tafellinnen, zonweringsdoek en hoofddoeken. Aan de P.C Stamstraat werd vroeger gebleekt, gewassen en geverfd. Ons kantoorpand staat in Nijverdal nog steeds bekend als D’Oale Bleeke. 

Het ontstaan van TenCate Outdoor Fabrics

Ervaring en een open mind voor nieuwe technologie en chemie hebben het concern daarna ver gebracht. Koninklijke Ten Cate B.V. is wereldwijd uitgegroeid tot een van de marktleiders in innovatieve materialen.

Hét doek voor de kampeerder

TenCate Outdoor Fabrics is in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan vanuit het moederbedrijf.
Dat gebeurde in de tijd dat vakantie bereikbaar werd voor een groter publiek. Mensen kregen meer vrije tijd en gingen vaker kamperen. Hun tent moest comfortabel zijn en lang meegaan. Zo groeide de behoefte aan tentdoek met speciale eigenschappen. Onze textielervaring en materialenkennis hielpen ons om een ademend doek te ontwikkelen dat zowel waterdicht als schimmelwerend is. Ideaal dus voor de kampeerder die onder alle omstandigheden wil genieten van zijn vakantie. Het doek was meteen een succes in heel Europa. In de loop der jaren is dit unieke product doorontwikkeld. Kamperen is veiliger en aangenamer dan ooit, omdat de tentdoekweefsels bijvoorbeeld vlamvertragende eigenschappen hebben.

Digitale druktechnieken

Nieuwe digitale printtechnieken zorgen voor een volgende stap. Ze creëren de kans om tentdoek of zonwering te voorzien van elk gewenst dessin. Zo kan elke klant zijn eigen collectie en eigen uitstraling creëren. Het duurt niet lang meer voordat de kampeerder ook zijn eigen dessin naar wens kan laten aanbrengen op tentdoek van TenCate Outdoor Fabrics. Belangrijk voor een recreatiemarkt waar de consument steeds hogere eisen stelt. De hippe tipi’s op festivals zijn er een mooi voorbeeld van.

Kantoor P.C. Stamstraat 1875
Kantoor P.C. Stamstraat anno 2017

TenCate merk op de producten van onze klanten

Wie een camping of buitenevenement bezoekt, kan er niet meer omheen. Tenten (compact en groot), vouwwagens, voortenten, luifels, lodge- en bungalowtenten, festivaltenten: het tentdoek is in de meeste gevallen ontwikkeld door TenCate Outdoor Fabrics. Ook Amerika en Azië hebben onze doeken inmiddels ontdekt. Kampeerders over de hele wereld willen optimale bescherming tegen zon, regen en wind. Outdoor living moet een aangename ervaring zijn, dicht bij de natuur. Je zou het kamperen op hotelniveau kunnen noemen. TenCate Outdoor Fabrics maakt het allemaal mogelijk.

TenCate is dagelijks bezig met het ontwikkelen van doek voor tenten en zonwering. Doek met verbeterde, nieuwe eigenschappen naar wens van elke individuele klant. Binnen het innovatieprogramma Factory of the Future wordt gewerkt aan nog ongekende mogelijkheden. Hier worden de digitale printtechnieken getest tezamen met kennisinstellingen en technologiepartners.