13 november 2020

9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek

TenCate Oudoor Fabrics produceert hoogkwalitatieve tentdoeken, waar je jarenlang plezier en gemak van hebt. Om de levensduur zo maximaal mogelijk te maken, kijken we bij de ontwikkeling al hoe het doek in de praktijk gebruikt wordt. Maar er zijn ook dingen die je zelf kan doen om zo goed mogelijk met de tent om te gaan en deze te onderhouden. Met deze negen tips heb je nog langer plezier van je TenCate tentdoek!

1. Zorg voor genoeg spanning op het tentdoek

Wanneer je na een lange autorit eindelijk op de plek van bestemming aankomt, wil je niks liever dan zo snel mogelijk je tent opzetten. Toch is het enorm belangrijk om hier genoeg tijd voor te nemen, zodat er goede spanning op het tentdoek staat. Zorg dat er geen plooien en golven in het tentdoek zitten. Hierdoor stroomt het regenwater gemakkelijker van het tentdoek af. Wees vooral ook niet bang om het doek, de scheerlijnen en de lussen goed strak te trekken. Het tentdoek van TenCate Outdoor Fabrics kan wel tegen een stootje.

2. Raak nooit met vette handen het tentdoek aan

Het is belangrijk om je tentdoek nooit met vette handen aan te raken, omdat dit de waterdichtheid van het tentdoek kan aantasten. Iets onschuldigs als zonnebrandcrème kan al voor de nodige schade zorgen. Was dus altijd eerst even je handen voordat je de tent aanraakt!

3. Plaats nooit spullen tegen het tentdoek aan

Of je nu een voortent, tunneltent of glampingtent hebt: plaats nooit stoelen of andere zaken tegen het tentdoek aan. Door het schuren, kunnen beschadigingen aan het tentdoek gemakkelijk ontstaan. Dit kan op de lange termijn zorgen voor lekkage.

4. Zit nooit aan het tentdoek tijdens een regenbui

Probeer tijdens regenbuien het tentdoek met rust te laten. Daar waar je het tentdoek toch aanraakt, kan water gemakkelijk blijven ‘hangen’. Dit verhoogt de kans op lekkage.

5. Voorkom zeepresten op het tentdoek

Hang nooit natte was of doeken over je tent. Al helemaal geen natte theedoeken of handdoeken! Deze kunnen namelijk nog zeepresten bevatten. Wanneer dit in aanraking komt met het tentdoek, kan dit de waterafstotende eigenschappen van het tentdoek aantasten. We snappen dat het makkelijker lijkt, maar een droogrekje gebruiken voorkomt problemen.

6. Maak de slikranden en het grondzeil goed schoon

Het schoonmaken van de slikranden of het grondzeil is een lastige klus. Alleen even stofzuigen is niet genoeg. Maak de slikranden en het zeil aan beide kanten schoon met warm water. Wanneer het zeil droog is, kan je het behandelen met een poetsmiddel op basis van Teflon. Dit is te koop bij verscheidene kampeerwinkels. Het maakt het grondzeil extra afstotend, zodat vocht en vuil in de toekomst makkelijker te verwijderen zijn.

7. Zorg voor goede ventilatie van je tent

Het is enorm belangrijk om je tent goed te laten ventileren. Zo voorkom je condens en mogelijk schimmelvorming. Veel mensen kiezen daarom bij de aanschaf van een tent voor een exemplaar met veel ventilatiemogelijkheden. Hierdoor kan je condensatie aanzienlijk verminderen. Gebruik ook meerdere ventilatiepunten; eentje is zeker niet genoeg. Wanneer je weinig ventilatiemogelijkheden hebt, kan je er ook voor kiezen om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Dit is een reservoir met speciale korrels dat vocht, condens en vieze geuren uit de lucht opneemt.

8. Kook niet in de tent

Wanneer je thuis kookt, gebruik je een afzuigkap om alle kookdampen op te nemen. Tijdens het kamperen heb je die natuurlijk niet. Het is daarom altijd beter om buiten de tent te gaan koken. Mocht je, om welke reden dan ook, toch binnen willen koken, zorg dan dat de kookdampen goed kunnen wegtrekken.

9. Maak de tent altijd schoon voor het inpakken

Maak voor het inpakken altijd eerst de tent goed schoon. De schoonmaakmiddelen van Ultramar XL zijn hiervoor uitermate geschikt. Zorg er ook voor dat de tent goed opdroogt na het schoonmaken. Je tent nat opbergen is altijd slecht, ongeacht het soort tentdoek. Mocht het echt niet anders kunnen, zorg dan dat de tent na het inpakken zo snel mogelijk weer wordt uitgehangen.

Gerelateerde artikelen

14 april 2021

Een nieuw lichtgewicht doek voor Outdoor toepassingen, WR200

TenCate Outdoor Fabrics heeft een naam hoog te houden als het gaat om innovatie. Research en development is daarom een zeer belangrijk onderdeel van ons DNA. Voor ons is constante…
Lees meer

01 juni 2021

Het nieuwe duurzame tentdoek, EcoHemp

TenCate Outdoor Fabrics BV neemt haar verantwoordelijkheid in de bescherming van mens en milieu. Hierbij zullen we ons blijven richten op de milieubewuste kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van ons buiten…
Lees meer