01 juni 2021

Het nieuwe duurzame tentdoek, EcoHemp

TenCate Outdoor Fabrics BV neemt haar verantwoordelijkheid in de bescherming van mens en milieu. Hierbij zullen we ons blijven richten op de milieubewuste kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van ons buiten textiel voor de tent-, zonwering- en aanverwante markten. De doelstellingen zijn geborgd in de ISO 14001 certificering en tevens verbind TenCate Outdoor Fabrics BV zich aan de REACH richtlijnen. Grote stappen die inmiddels zijn gezet in de productie zijn o.a. de vervanging van de stoomgenerator, waarbij we 75% besparing realiseren op het gas verbruik, het vervangen van de verlichting naar LED en het beheersen en reduceren van afval.

Ook op product niveau heeft TenCate Outdoor Fabrics BV de volgende stap gezet in de verduurzaming van tentdoek. Wij stellen daarom graag onze nieuwe innovatie aan u voor, TenCate EcoHemp! TenCate EcoHemp is een unieke mix van hennep, organische katoen en gerecyclede polyester.

Het bestanddeel hennep heeft bijzondere eigenschappen. Hennep groeit onder bijzonder eenvoudige omstandigheden. Het heeft weinig water nodig tijdens de groei en in het verdere verwerkingsproces en heeft weinig tot geen gewasbescherming nodig. Daarnaast heeft het vergelijkbare ademende en vocht regulerende eigenschappen als katoen.

Om het doek extra sterk te maken, is een toevoeging noodzakelijk. Polyester is in de kampeerindustrie de meest gebruikte grondstof omdat het eenvoudig te produceren is en sterk is in relatie tot zijn gewicht. Om de wereldwijde impact van het gebruik van polyester te verminderen, wordt steeds meer gerecycled polyester gebruikt. Inmiddels is er een garen ontwikkeld van gerecycled plastic, waarin bijvoorbeeld oude visnetten zijn verwerkt. Deze zijn kwalitatief zo goed dat ze ook als tentmateriaal gebruikt kunnen worden. Door gerecycled polyester in te zetten is de druk op het milieu minder en wordt het Hennep doek versterkt om de lange levensduur van tenten mogelijk te maken.

Als laatste wordt nog een beperkt deel organisch katoen toegevoegd. Dit om de ideale mix te krijgen van comfort, duurzaamheid en kwaliteit. Organisch katoen is volledig biologisch geteeld waarbij er alleen van natuurlijke gewas beschermingsmiddelen gebruik is gemaakt.

 

Het gebruik van deze grondstoffen in TenCate EcoHemp heeft geleid tot een aanzienlijke reductie van de CO2 footprint, verlaging van de energiekosten en besparing op waterverbruik door het gehele productieproces heen.

TenCate EcoHemp is geweven conform strikte bepalingen van the Organic Content Standard (OCS) en Global Recycing Standard (GRS). Dit uitermate milieuvriendelijke tentdoek is sterk, ademend, waterafstotend, rot- en schimmelwerend. Bij uitstek geschikt voor piramide- en tunneltenten, trailertenten en glampingtenten.

Gerelateerde artikelen

14 april 2021

Een nieuw lichtgewicht doek voor Outdoor toepassingen, WR200

TenCate Outdoor Fabrics heeft een naam hoog te houden als het gaat om innovatie. Research en development is daarom een zeer belangrijk onderdeel van ons DNA. Voor ons is constante…
Lees meer

13 november 2020

9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek

TenCate Oudoor Fabrics produceert hoogkwalitatieve tentdoeken, waar je jarenlang plezier en gemak van hebt. Om de levensduur zo maximaal mogelijk te maken, kijken we bij de ontwikkeling al hoe het…
Lees meer

15 juli 2017

Duurzaam overnachten in een Blue Loop

Blue LOOP Originals, een duurzaam kledingmerk van Nederlandse bodem, ontwerpt en produceert kleding en sinds kort ook tenten van gerecycled denim. Versleten spijkerbroeken krijgen bij Blue Loop Originals een hoogwaardig…
Lees meer