20 december 2022

De tent (en het hoofd) koelhouden: 4 tips voor kamperen in de zomer!

Kamperen in de zomer betekent in de zon aan het strand liggen en lange zomerse avonden. Maar ook warme nachten in de tent. Het is namelijk best lastig om de temperatuur van je tent lekker aangenaam te houden. Daarom zetten wij een aantal tips op een rijtje om je tent (en je hoofd) koel te houden.

1. Katoenen tentdoek

Lig jij ‘s nachts ook te zweten in je nylon tent? Dan is het overstappen naar een katoenen tent de perfecte oplossing. Katoen is een natuurlijk product en wordt al heel lang voor tenten toegepast. Het materiaal wordt waterafstotend gemaakt en krijgt een behandeling tegen rot, schimmel en krimp. Het grote voordeel van een katoenen tent is het zeer aangename leefklimaat. Het doek heeft namelijk een ademende en vochtregulerende werking. Hierdoor is een katoenen tent koeler in warme omstandigheden en juist warmer in koude omstandigheden.

2. Tent met dubbele deur

De meeste (koepel)tenten hebben een dubbele deur. In dat geval kun je ervoor kiezen om alleen de deur met het horrengaas te sluiten. Zo kan het ‘s nachts, wanneer het een stuk koeler is, lekker doorwaaien in je tent, zonder dat er muggen naar binnen komen.

3. Kies een plek in de schaduw voor een koele tent

Deze tip is vooral voor mensen die kamperen in Spanje, Frankrijk of een ander Zuid-Europees land. Wanneer je een plek kunt kiezen op een camping, kies dan altijd voor een plek met in ieder geval een gedeelte schaduw. Het liefst een plek waarbij de tent al vanaf het eind van de middag in de schaduw staat. Tijdens deze periode van schaduw kan je tent alvast afkoelen, voordat je gaat slapen. Ben je meer een uitslaper? Zorg er dan voor dat je tent ‘s ochtends in de schaduw staat.

4. Plaats een tarp of luifel boven je tent

Een tarp is een soort groot tentdoek, dat voor schaduw zorgt. Je kunt het vergelijken met een overkapping. Wanneer je een kleine tent hebt, kun je een tarp over de tent heen spannen voor schaduw. Bevestig de tarp bijvoorbeeld aan een boom of paal. Zo kun je ‘s nachts lekker koel slapen.

De Waard tarp
Karsten luifel

“Een katoenen tent zorgt voor een aangenaam leefklimaat”

Gerelateerde artikelen

13 oktober 2022

6 tips om jouw tent, ook na je vakantie, in topconditie te houden

De vakantie zit erop, tijd om je tent op te bergen. Maar hoe berg je de tent nu op? En hoe zorg je dat deze in goede conditie blijft? Daarvoor…
Lees meer

13 november 2020

9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek

TenCate Oudoor Fabrics produceert hoogkwalitatieve tentdoeken, waar je jarenlang plezier en gemak van hebt. Om de levensduur zo maximaal mogelijk te maken, kijken we bij de ontwikkeling al hoe het…
Lees meer

08 februari 2023

Hoe krijg én houd je jouw tentdoek super schoon?

Jouw tent wordt natuurlijk regelmatig blootgesteld aan de elementen. Daarom is het belangrijk om je tentdoek tijdens en na het kamperen goed te onderhouden. Ook als er een vlek ontstaat…
Lees meer