07 maart 2023

21 maart 2023: De eerste “Global Shading Day”

Op 21 maart 2023 houdt ES-SO de eerste ‘Global Shading Day.’ Met deze dag wil het de consumenten en beleidsmakers bewustmaken van de persoonlijke, ecologische en economische voordelen van zonwering. Het zou een logische stap zijn om zonwering tot standaard te maken in de bouwwetgeving, zeker nu klimaatverandering onverminderd doorzet.

We vieren op 21 maart de lentezon en tegelijkertijd zijn we ons meer bewust van de gevaren van deze zon. Zonwering wordt steeds essentiëler: niet alleen voor het voorkomen van oververhitte gebouwen, maar ook voor het tegengaan van global warming en het gebruik van energie verbruikende airco’s te verminderen. ES-SO, de overkoepelende organisatie van de Europese zonweringindustrie, vraagt daarom extra aandacht voor zonwering, want duidelijker kunnen de cijfers niet zijn.

Zonwering kan de CO2-uitstoot met 100 miljoen ton verlagen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Guidehouse₁. Hierdoor kan er tot € 285 miljard bespaard worden, een potentiële energiebesparing van tot wel 60% voor het koelen van gebouwen in 2050. Vandaag de dag zijn deze gebouwen de voornaamste energieverbruikers in Europa, verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik en 36% van de broeikasgasuitstoot. Als we niets doen, zal, als gevolg van klimaatverandering en hittegolven, in 2050 ongeveer 60% van de gebouwen airconditioning nodig hebben.

Tijd om het verplicht te stellen

Zonwering geïntegreerd in een gebouwbeheersysteem reguleert de hitte en lichthoeveelheid op intelligente wijze. Zonweringsystemen worden gezien als passieve koelingssystemen die het huiseigenaren mogelijk maken om daglicht te reguleren. Daglicht doet ons goed en het bevordert onze concentratie en ons functioneren. Tegelijkertijd kan het een hinder zijn en bij oververhitting zelfs een gevaar voor ouderen. Daarom pleit ES-SO ervoor om zonwering verplicht te stellen in de Europese richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen (EPBD). 

Raadpleeg een specialist 

Met de Global Shading Day roept de ES-SO iedereen op om de talkrijke voordelen van zonwering te ontdekken, actie te ondernemen en om contact op te nemen met een zonweringexpert. Verspreid over heel Europa, organiseren lokale instanties, fabrikanten en distributeurs in de week van 21 maart evenementen en activiteiten om Global Shading Day onder de aandacht te brengen. 

Gerelateerde artikelen

11 mei 2022

De waterafstotendheid van TenCate Outdoor Fabrics tent- en zonweringdoek

Je wilt natuurlijk niet nat worden in je tent of onder je zonwering bij een regenbui. Daarom is waterafstotendheid een van de belangrijkste voorwaarden van tent- en zonweringdoek. Bij TenCate…
Lees meer

01 maart 2022

Zonweringdoek schoonmaken doe je zo!

Heb je een mooi zonnescherm aan je huis hangen? Dit is onmisbaar tijdens warme zomerdagen. Het is dus logisch dat je hier zo lang mogelijk van wilt genieten. Schoonmaken van…
Lees meer

26 augustus 2021

Van normale zonnedoeken naar een bijzondere sfeer aan huis met The Freedom Collections

De kleuren van zonneschermen zijn al zeker veertig jaar hetzelfde. Tot de jaren 80 waren veel zonneschermen oranje. Daarna kregen antraciet, zwart, donkergroen en bruin de overhand. En dan waren…
Lees meer